top of page
  • Forfatterens bildeHeidi Tømmerdal

Tur til Kabben

Oppdatert: 29. des. 2020

I dag gikk jeg en tur Kabben sammen med min mamma og datter - og Kaizer hunden min.

Turen innover Brøstdalen er en fin tur. Her er det vill, vakker natur. Og Ulvåa renner i dalbunnen, slynger seg nedover fjelldalen.


Det er alltid koselig å kjøre innover Brøstdalen, og jeg minnes de gangene jeg som lita skulle selge lodd og vi dro innom alle gårdene her. Her er flere nedlagte gårder som brukes som hytte; Storhjellen, Nedre Brøste og Stakeng. Dette var gårder som var i drift da jeg var lita. Fremmer-Brøste er fremdeles i drift. Her går det sau ute på jordet.


Vi kjører forbi en setervoll - Horghjemsætra - også, og her må vi ta en liten stopp. Gresset her er gyllent og svaier svakt i vinden. Det hele er idyllisk, og vi tusler bortover mot myrtjernet. Her finner vi en neve med blåbær. Det er veldig lite blåbær her i år, det er bare enkeltbær på en busk hist og hær.....

Det er godt skiltet opp til Kabben

Neste stopp er parkeringen til Kabben. Det er bare 500 meter til turmålet, og en fin liten tur.


I dag er det samlet sauer i inngjerdingene, og det er mange mennesker her. Det lukter deilig av sau - eller saubæsj;-) Noe vi som er oppvokst med sau liker - det er en god lukt ja!


Vi rusler opp bakken mens sauene breker - de har nok lyst til å fortsette å være i fjellet. Oppe den lille bakken tar vi av på en liten grussti bort til en bålplass. Her må det være koselig å sitte en høstdag og grille under en gapahuk.


Minnesmerket ble satt opp i 2016. Historien om "Kabbin" er ganske trist - han heter egentlig Ole Amundsen Fladmark og levde i perioden 1778 - 1816. Han bygde det første steinhuset i Romsdalen nede på Mjelva - og du ser det den dag i dag når du kjører hovedveien nedover Romsdalen. Pga odelsrett mistet han denne gården, og flyttet da inn i Brøstdalen. Her satte han opp hus, fjøs og mange bygninger. Planen var en storgård med 100 kyr. 23.februar i 1816 gikk det et stort ras her som tok livet av alle på gården og hele budskapet. På minnesmerket som står på Kabben kan du lese mer om livet hans.


For de som er mer interessert i historien om denne fascinerende mannen finnes det en bok om ham; http://www.raumahistorielag.no/category/prosjekter/prosjekt-minnesmerke-kabbin/ og her kan du også lese mer om ham.


Veibeskrivelse: For å komme til Kabben kjører du av mot Brøste og følger veien helt inn til porten - der betaler du 75kr i bompenger - lukker grinda etter deg og kjører videre.


Du kan ikke unngå å se hvor du skal parkere for å gå opp til Kabben. Veien deler seg i to - der ene går over ei bru. Du parkerer før brua.


Det er 500 meter til Kabben, og du følger skiltene bortover. Du går over brua, tar til høyre på veien oppover bakken. På toppen av bakken tar du igjen til høyre og du ser en bålplass med grillplass. Like bortenfor er bautaen til minne om raset. Du er på Kabben.


93 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page