top of page
  • Forfatterens bildeHeidi Tømmerdal

I Andreas Normann sine fotspor #1

Plutselig dukket det opp en tittel hos Knut; I Andreas Normann sine fotspor. For Knut går i Andreas sine fotspor og tar nye bilder av steder der Andreas har tatt bilder - og noen ganger fra gamle postkort eller bilder farmoren min Ester tok. Menneskene er borte og naturen har endret seg. Men historiene og motivene til Andreas lever. Og Knut leser om gamle husmannsplasser og menneskene som bodde der, snakker med folk i bygda som han møter på og får høre mer om stedene.
 

Andreas Normann kom til verden 4. november 1911 i Eydehavn. Mora til Andreas døde i spanskesyken da Andreas var 10år - og dermed flyttet han til besteforeldrene Lovise og Andreas Normann. Besteforeldrene til Andreas hadde jobbet på mange steder; bestefaren jobbet på jernbanen mens den ble bygd og var anleggsarbeider; Thamshavnbana, Dombåsbana, - og Raumabana ble hans siste anleggsarbeid.

Andreas bodde flere steder på Verma også; Steinbiten, en nedlagt husmannsplass under gården Sletta, så bodde de 3 år som forpaktere på gården Ormheim, og tilslutt flyttet de i 1918 til Nyløvoll lengst nede i bygda.


Andreas ble kaldt Vikjl Andreas av familien; det var hele 3 som het Andreas i familien! Vikjl betyr Vesle; så Vesle Andreas.


Andreas trivdes best med papir, blyant, bøker og fotoapparat, men han jobbet som vedlikeholdsarbeider på Raumabanen hele sitt yrkesaktive liv. Å ta bilder og samle historier var den store hobbyen.


For den som vil lese mer om besteforeldrenes og Andreas sin historie kan dere finne den i boka "raumabana" fra Normann-samlinga.


Bilde er fra min farmors album. Farmoren min Ester var også veldig glad i å ta bilder - noe jeg er veldig glad for nå. Så noen ganger er det i Ester sine fotspor Knut går:-)


Andreas brukte å besøke Elias på gården her, og de to hadde mange lange samtaler. Jeg skulle ønske jeg kunne ha fått høre noen av historiene Elias fortalte om gården.4 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page