top of page
  • Forfatterens bildeHeidi Tømmerdal

På gamle veier langs Rauma elv

Oppdatert: 29. des. 2020

For noen uker siden overnattet vi i en Artic Dome nederst på Verma. Hvis du har lyst å teste ut dette herlige stedet finner du det her:-)


Vi hadde hatt en god natts søvn i Artic Dome, og var klare for en ny dag med tur. Denne dagen gikk vi "andre veien"- altså oppover langs Rauma elv. Etter at Knut har startet å lese om historien til Verma i Normann-samlingen, har jeg lært mye som jeg ikke visste. Og at det var så mange husmannsplasser og gamle veier her nederst på Verma, visste jeg ikke. Når jeg vokste opp gikk vi turer der sauen gikk, for å se at den hadde det bra, eller for å plukke bær - og da ble det alltid opp på Skuta og i skogen.


Viktig! I dette området er det dyr på sommerbeite - i år hester. De var rolige og gikk bare å beitet. Husk på at du er gjest på deres område, og vis hensyn til dem.


Første stopp er den gamle hengebrua ved Hersel. Andreas Normann skriver at brua ble tatt i bruk kvelden 9.mai 1953, og revet igjen i 1961 fordi ei ny bru ble satt opp. Og det regner jeg med er den brua som er der i dag.


Neste stopp på turen er Hersel - gården som ligger ved brua. Her er det hester som er på sommerbeite. Fjøset som står her er fascinerende med sin solide mur. Jeg syns det er vakkert med bygninger som er gamle; jeg tenker på alt som ligger bak bygget, dyrene som har bodd her og menneskene som har hatt arbeidet sitt på dette stedet.

Knut fortalte meg at for lenge siden stod hovedhuset bortenfor fjøset, men det ble flyttet til der det står nå. Det gikk et ras mellom fjøset og huset. Noe som må ha vært veldig skremmende for de som bodde der. I dag ser vi bare grunnmurene igjen av hovedhuset.


Neste stopp er Stavem Bru. Dette er ei gammal bru som var i bruk før 1950.


Og midt i skogen ligger et lite hus med hage rundt. Huset til han Edvard. Han var en jernbanearbeider, som giftet seg og bosatte seg her. Den gamle brua over var veien frem til huset hans, og vi kan se restene etter veien i dag.


Hagen har en skikkelig mur på nedsiden - og midt i den denne store steinen! Når vi går rundt og kommer på andre siden av tunet, ser vi veien opp til huset og hva som ligger under den store steinen. Knut så for seg at det var en fin garasje:-) Edvard gjorde et grundig arbeid med muren, og laget en koselig hage.

Naturen vi går gjennom variere mellom Trollskog, traktorvei, stier og varierende skog. Det er litt flom i elva når vi er her, så det renner mer vann i alle bekkene enn til vanlig. Rauma elv renner ved siden av.

Når du tror det ikke kan være flere hustufter og bygninger, dukker det opp flere!

Jeg fant meg en fin stein å hvile ved på jordet. Og Knut gikk videre til neste husmannsplass. Her er det også fin utsikt over til gården Stavem på andre siden av Rauma elv.

Mens jeg lå og hvilte meg i den naturlige senga på steinen, gikk Knut til nabohusmannsplassen.


Jeg ligger og kikker meg litt rundt før jeg lukker øynene. Og jeg ser over til den gamle kraftstasjonen på Verma. Her har det faktisk vært en demning, og produsert strøm. Nå er det bare noen få rester igjen av den.

Dette er en tur jeg gjerne går igjen! Neste gang skal jeg ha med resten av familien:-)


Bildene som er i svart-hvitt er hentet med tillatelse hentet fra Normannsamlingen. Dette er en samling med lokal historie som finnes på Rauma folkebibliotek, og du kan se bildene på nett. Knut er glad i historien og bruker denne samlingen mye. Når han er på tur, tar han gjerne bilder fra samme sted som Andreas Normann, for å se før og nå.

74 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page